Galéria A. Smoláka pripravuje projekt Maľovaný rovník

23.10.2008 Snina

Snina 23. októbra (TASR) - Galéria Andreja Smoláka, ktorá si nedávno pripomenula 15. narodeniny, pripravuje zaujímavý projekt Maľovaný rovník alebo Svetová reťaz mieru.
Myšlienka projektu spočíva vo vytvorení symbolickej reťaze ľudských rúk okolo celej zemegule, ktorá má pozdvihnúť svetové spoločenské vedomie, priateľstvo a pozitívne myslenie. \"Ak chcú ľudia vyjadriť spolupatričnosť k istej myšlienke, manifestovať či protestovať za čosi alebo proti čomusi, vytvárajú častokrát reťaz ľudských rúk a obklopujú celé ulice či námestia. Naša rezať ľudských rúk bude merať 40.075 kilometrov, práve toľko, koľko kilometrov má planéta Zem v oblasti rovníka, \" uviedol dnes pre TASR akademický maliar a majiteľ galérie Smolák. Dodal, že praktická realizácia zámeru je v namaľovaní a sústredení na Slovensko 40.075 kusov obrázkov s rozmermi 20 x 20 centimetrov. Obrazy budú maľovať osobnosti z celého sveta, teda každej krajiny. \"Oslovíme výtvarných umelcov, primátorov miest, prezidentov republík, šľachticov, cisárov, princov, nositeľov Nobelových cien, kozmonautov, astronautov, politikov, premiérov, veľvyslancov, svetoznámych športovcov, umelcov, športové kluby, operné hviezdy, top modelky aj top manažérov, vedcov, duchovných vodcov a mimoriadnych ľudí. Samozrejme, že medzi oslovenými nebude chýbať ani japonský cisár či kráľovná Alžbeta, \" doplnil Smolák.
Podľa autora myšlienky prvá etapa, ktorá obsahuje namaľovanie a sústredenie obrázkov, potrvá päť rokov. Druhá etapa bude spočívať vo vyprojektovaní a postavení novej galérie - jedinej svojho druhu na svete. \"Stane sa veľkou atrakciu cestovného ruchu a môže byť postavená na Slovensku alebo v ktorejkoľvek inej krajine či priamo pri OSN alebo Európskom parlamente, \" doplnil Smolák.
Hlavným organizátorom projektu je už spomínaná galéria, finančným garantom je Nadácia ART. EAST, na konto ktorej budú prichádzať všetky sponzorské a dobrovoľné finančné príspevky súvisiace s projektom.
 

Vyberte región